2017. 12. 19. 10:57

50. Heti VSZ Hírnök

A Vasutasok Szakszervezetének kezdeményezésére 2017. december 14-én Érdekegyeztető Fórum volt a Honvédkórházban. A fórumon bemutatkozott a Honvédkórház új parancsnoka Kun Szabó István, aki megbízatását 2017. október 1-jén kapta. A Honvédelmi Minisztériumnak, mint fenntartónak továbbra is az az elvárása, hogy a MH Egészségügyi Központ Budapest, illetve Magyarország első számú kórháza legyen. A miniszter vállalta, hogy ennek megvalósításához az erőforrásokat biztosítani fogja. November 1-jén az állami bérfejlesztés végrehajtása sikeresen megvalósult, és a védelem-egészségügy területén dolgozók – akik nem tartoznak az állami bérfejlesztés hatálya alá – is miniszteri engedéllyel ugyanolyan bérfejlesztésben részesültek, mint az OEP által támogatott egészségügyi dolgozók. A parancsnok beszámolt arról, hogy az Egészséges Budapest Program keretében fog megvalósulni a Honvédkórház fejlesztésének II. üteme, amelynek során a Podmaniczky utcai, II. számú telephely eszköz-és személyi állománya (volt MÁV Kórház épülete) áttelepítésre kerül az I. számú telephelyre. További részletek honlapunkon.

Szintén az egészségügyet érintő hír, hogy december 13-án a felek aláírták a Szolnoki MÁV Kórház kollektív szerződését. Ezzel egy hosszú tárgyalássorozat eredményes lezárására kerül pont. VSZ természetesen továbbra is napirenden tartja, hogy az egészségügyben dolgozó nem egészségügyi munkavállalókat is részesítsék bérfejlesztésben.

Az elmúlt évek legnehezebb tárgyalássorozatát követően megszületett a Rail Cargo Hungaria 2018. évi bérmegállapodása.  A Rail Cargo Hungaria és a szakszervezetek december 12-én aláírták a 2018. évi bérintézkedésekről szóló megállapodást, amelyet rendkívül küzdelmes tárgyalássorozat előzött meg. A versenytársaknál megvalósított bérfejlesztés mértéke, illetve a munkaerőpiac aktuális helyzete ugyanis az RCH-ra erős nyomást gyakorolt, így a társaság – a Rail Cargo Group hozzájárulásával – a pénzügyi teherbíró képességét jelentős mértékben meghaladó, az eredeti terveken messzemenőkig túlmutató bérmegállapodást kötött. A bérmegállapodás főbb pontjai itt találhatóak.

Megszületett a megállapodás a készenléti jellegű munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók egyes további igényeinek pótlólagos rendezéséről. A korábbi elszámolás során a munkáltatóknak a szombati munkanapokat - melyek eredetileg a beosztás szerinti munkaidő, a munkaidőkeret részét képezték – a munkaidő-beosztástól eltérően elrendelt rendkívüli munkavégzésnél kellett figyelembe vennie, ez által a munkaidőkeret terhére teljesített munkavégzés lecsökkent, és emiatt az eredetileg munkaidőkereten felül elrendelt rendkívüli munkavégzés mennyisége megszűnt vagy annak mértéke kisebb lett. Ezért ezt a beszámítási módot a bíróság elutasította. A mostani megállapodásban az aláíró munkáltatók kötelezettséget vállalnak arra, hogy a fenti időszakokban érintett munkaidő-mennyiségekre vonatkozóan is megállapítják és késedelmi kamatokkal együtt megfizetik a 2016. augusztus 11-én megkötött megállapodás szerinti bérpótlék-különbözetet, az ott rögzített teljes időszakra nézve. További tudnivalók és az aláírt megállapodás honlapunkon.

A héten szakszervezetünk tisztségviselői a GYSEV vezérigazgatójánál jártak. A megbeszélésen többek között szóba került az egészségmegőrző program, (amelynek bevezetését már korábban kezdeményeztük, és ismét felajánlottuk segítségünket), az egészségpénztári tagdíj munkáltatói hozzájárulásának lehetősége, a karácsony előtti „pulykapénz” kifizetése és nem utolsó sorban kértük a vállalatnál működő szakszervezetek „egyenlő elbírálását”.

A szolgálati idő elismerésére vonatkozó megállapodás (emlékezetfrissítés itt) számos munkavállalónak jelent valós köszönetnyilvánítást a vasútért végzett munkáért. Sajnos azonban a közelmúltban számos tagunk – különösen a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőségével élt munkavállalók- kerestek meg bennünket azzal, hogy a megállapodás alapján nem részesülnek az elismerésben. Szakszervezetünknek a megállapodás aláírásával a szándéka az volt, hogy mindenkire kiterjedjen az elismerés, így azokra is, akik „női 40” -el, illetve korkedvezményes nyugdíjjal mentek nyugállományba. A megállapodáshoz módosító javaslatokat tettünk és szorgalmazzuk azok visszamenőleges alkalmazását. Levelünk itt olvasható.

Az 50. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója itt érhető el.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.